فرش دستبافت به دلیل نقش توسعهای که در ایجاد اشتغال و کسب درآمد دارد لازم است مورد توجه بیشتری قرار گیرد. ریشه تاریخی این صنعت و عجین شدن آن با ذوق، احساس و استعداد بافندگان هنرمند ایرانی، فرش ایرانی را به یک شاهکار در سطح جهانی تبدیل نموده است. حفظ این جایگاه به علت مرغوبیت، قیمت تمام شده بالا و صادراتی بودن آن بموازات شکل گیری رقابت شدید جهانی نیازمند راهبرد و مدرن سازی برنامه ریزی عملیاتی و شبکه سازی مبتنی بر فناوری اطلاعات در زنجیره تامین، تولید تکمیل بازاریابی و فروش است.
در مجموع 50میلیون دلار فرش دستباف در سال گذشته از مارس سال 2019-2020 صادر شده است که نسبت به سال قبل 90درصد کاهش داشته است. صادرات صنایع دستی کشور در سال 1397 به 289میلیون دلار رسید که به کشورهای عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس انجام گرفته، این صادرات شامل سرامیکهای سنتی، ظروف سفالی، منسوجات دستبافت، شیشه کاری، چوب، فلز، گلدوزی، تزئینات شخصی و همچنین سنگهای قیمتی گرانبها و نیمه قیمتی بوده است. نوآوری و کیفیت سبب شد که یک شرکت تولیدکننده فرش ایران طی سال1397 معادل 1.5میلیون یورو فرش ضدباکتری حاوی نانو ذرات نقره با خاصیت جلوگیری از رشد باکتری در فرش را به کشورهای دارای آب و هوای مرطوبت همانند عمان، چین، ژاپن، روسیه، عراق، اتریش، آلمان و آفریقای جنوبی صادر کند.
برای دریافت مشاوره کسب و کار در زمینه تولید در ایران و دیگر کشورها میتوانید با کارشناسان مرکز کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.
منبع: طرح توجیهی فرش دستباف | طرح توجیهی کارگاه متمرکز فرش دستبافت
طرح توجیهی فرش دستباف | فرایند اخذجواز تاسیس کارگاه فرش دستبافت
کارگاه فرش دستبافت یکی از حلقههای زنجیره صنعت فرش است که با هزینههای ثابت اندک و با استفاده از تجهیزات ساده، موجب اشتغال زایی قابل ملاحظهای در اقتصاد کشور میشود. این کسب و کار علاوه بر قالی بافی، سبب توسعه فعالیتها و مشاغل جانبی دیگری نیز میشود که مستقیماً میتواند اشتغال بالایی به وجود آورد.
از جمله مشاغل مرتبط با این فعالیت میتوان به طراحی، نخ ریسی، نختابی، رنگ فروشی، رنگرزی، چلهکشی، گره زنی، تکمیل و پرداخت، بازرگانی و صادرات و طراحی سایت و بخش تبلیغات اشاره کرد. به طور کلی مشاغل جانبی صنعت فرش حدود 26 شغل مستقیم و شغلهای پشتیبان زیادی را در برمیگیرد.
برای اخذ مجوز کارگاه متمرکز فرش دستباف لازم است ابتدا طرح توجیهی فنی اقتصادی این کسب و کار تهیه و سپس از طریق سامانه بهین یاب وزارت صنعت معدن و تجارت با ورود اطلاعات درخواست را ثبت کرده و مراحل اخذ مجوز را طی نمود.
جهت سفارش و نوشتن طرح توجیهی کلیک کنید.
طرح توجیهی فرش دستباف | معرفی تعدادی از طرحهای فرشهای دستبافت
مهمترین طرحهای فرش دستبافت ایران عبارتند از شاه عباسی، اسلیمی، افشان، بته جقه، درختی شکارگاه، قابی، ترکمن یا بخارا، ماهی در هم، گلفرنگ، محرابی، گلدانی، محرمات، ایلی، هندسی، طرحهای واگیره ای، اقتباسی و باستانی.
1. طرح شاه عباسی
طرح شاه عباسی دارای طراحی یک باغ پر از گلهای زیبای خاص همانند گلهای نیلوفر آبی و گل نرگسی است قدمت آن به دور صفویه بر میگردد. در طرح و نقشه این فرش گلها به همراه شاخ و برگها کنار هم قرار گرفته و خطوط مدور و اسلیمی و اشکال کلاسیک آن توسط حاشیههای پهن و باریک احاطه شدهاند. طرح اصلی و فرعی شاه عباسی شامل طرحهای درختی، جانوری، بوتهای، افشان، لچک، ترنج، ترنج دار، ترنجی طره دار، شیخ صفی، طره دار سلسلهای، شاه عباسی تصرفی و کف ساده است.
2. طرح اسلیمی
این طرح شاخههای دورانی تجریدی درخت در برگیرنده برگها را تشکیل میدهد. طرح اسلیمی انواع بسیار زیاد دارد معروفترین آن اسلیمی دهن اژدرها است که در آن انتهای هر شاخه دو بخش متقارن را تشکیل میدهد و بصورت فکین اژدرها نشان داده می شود و روی ساقه شاخه ها جوانه هایی در نقاط مختلف تزئین شده است گروههای فرعی اسلیمی عبارتند از اسلیمی بندی، اسلیمی شکسته، اسلیمی دهان اژدر، اسلیمی لچک ترنج، اسلیمی ترنجدار و اسلیمی ماری.
3. طرح افشان
در طرح افشان گل و برگها و شاخهها به طور پراکنده و بدون داشتن پیوستگی با یکدیگر در متن فرش افشان شده اند. طرحهای فرعی افشان عبارتند از افشان اسلیمی، افشان ختائی، افشان بندی، افشان شکسته، افشان گل اناری، افشان شاه عباسی، افشان شاخه پیچ، افشان دسته گل، افشان حیوان دار و افشان ترنجدار.
4. طرح بته جقه
بتههای سرکج فرش یا بته جقه در اندازه و اشکال مختلف بافته میشوند. تعدادی از طرحهای بتهای عبارتند از بته جقه، بته شاخ گوزن، بته ترمه، بته سرابندی، بته خرقهای، هشت گل، بته کردستانی یا هشت بته، بته لچک ترنج، بته سنندج، بته افشاری و بته.
5. طرح شکارگاه
در اغلب طرحهای شکارگاه حیوانات وحشی همانند آهو در حال شکار منقش شدهاند. گروههای فرعی این طرح عبارتند از: شکارگاه درختی، شکارگاه ترنجدار، شکارگاه قابی، شکارگاه لچک ترنج و شکارگاه سراسری.
6. طرح ماهی در هم
این طرح نقش هندسی و ذهنی است که به مرور بصورت یک طرح منظم و مدون و با قدمت در آمده است. ابتدا این طرح در بیرجند بافته و از آنجا به سایر مناطق راه یافت. گروه فرعی این طرح عبارتند از: ماهی هرات، ماهی فراهان و زنبوری، ماهی سنه یا کردستان، ریزه ماهی یا خرده ماهی و ماهی درهم بندی.
معرفی کدهای ISIC متعلق به محصولات فرش
کد آیسیک فرش دستبافت و خدمات مرتبط همانند رنگرزی و طراحی آن بشرح جدول ذیل است:
فرش دستبافت |
1722417238 |
مرمت و تکمیل فرش دستبافت |
1722412337 |
رنگرزی سنتی الیاف فرش دستباف |
1712412452 |
طراحی فرش دستباف |
7499300001 |
طرح توجیهی فرش دستباف | ویژگیهای فنی محصول
در ویژگیهای کیفی و فنی فرش نوع و سایز تار، پود، کیفیت زنگ گیاهی، طرح نقش و کیفیت و نوع بافت، مهارت کاربربافنده تعداد گره در واحد سطح و.. بسیار اهمیت دارد.
طرح توجیهی فرش دستباف | کالاهای جایگزین محصولات فرش دستباف
فرش و موکتهای ماشینی به دلیل تفاوت قیمت با فرش دستبافت، جایگزین ارزان قیمت این کالای سنتی شده است. دلیلی که باعث شده مصرف کنندگان به سمت فرش ماشینی بروند علاوه بر قیمت تنوع در طرح و رنگ و ابعاد آنها است. ٩٠درصد افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند، فرش ماشینی را برای خانههای خود تهیه کردهاند که البته 14درصد این افراد فرش ماشینی را در سالهای گذشته خریداری نمودهاند. موکتهای طرح فرش به دلیل دارا بودن مدلها و طرحهای چشم نواز و رنگهای متنوع جای خود را در خانهها بازکردهاند و به دلیل کیفیت بهتنهایی برای پوشاندن کف به کار میرود.
طرح توجیهی فرش دستباف | تاریخچه کوتاهی از صنعت فرش ایرانی
صنایع دستی و از جمله صنعت فرش آمیزهای از هنر، خلاقیت، تلاش و تجلایی از فرهنگ ملی از پشتوانه تاریخی بزرگی حکایت مینمایند. با توجه به اهمیت فرش در کل صنایع دستی و این که درآمد ارزی حاصل از صادرات آن مقام اول را در بین اقلام صادراتی غیرنفتی کشور دارا است. در اینجا تمرکز خود را بر روی بررسی فرش قرار میدهیم.
صنعت فرش در کشور از قدمت هزاران ساله برخوردار است. پس از گسترش اسلام در ایران در کناره جنوبی دریای خزر، گیلان و مازندران و شهرهای شمال غرب خوزستان و فارس، صنعت فرش متداول بوده است. در قرن 19ام تجارت و صادرات و فرش در ایران رونق گرفت. همچنین به دنبال موفقیتهای فرش ایران در بازارهای جهان، سرمایهگذاری تجار خارجی در این صنعت آغاز شد.
طرح توجیهی فرش دستباف | فرآیند تولید فرش دستبافت
طراحی
سلیقه مشتری و بازار منجر به انتخاب طرح، ابعاد و رنگ میشود و براساس این نیازسنچی طراحی فرش شکل میگیرد که طی آن حاشیهها و ترنج قالی را طراحی مینمایند. پس از تکمیل طرح، مرحله رنگآمیزی آن آغاز و سپس نقطهگذاری میگردد. هم اکنون کار طراحی با استفاده از فناوری اطلاعات توسط نرم افزارهای کامپیوتری انجام میشود، اما در صورتی که این کار به صورت دستی انجام گیرد بعد از طراحی نوبت به کار صحافی و تخته زنی نقشه و درج شماره دستگاه قالی در پشت آن میرسد. در هر صورت طرحها هنری کاملاً منحصر به فرد باشند و هیچ نمونهای از طرحها در بازار موجود نباشد، بافت قالی آن نیز بدلیل متمایز شدن طرح ارزشمند میگردد.
آماده سازی مواد اولیه
مواد اولیه، کمکی و بسته بندی مورد نیاز تابلو فرش دست بافت شامل موارد زیر است:
نخ ابریشم، نخ مرینوس، پشم دست ریس محلی، کرک یا پنبه، پود ضخیم یا نازک قرقره چله نخ، ابریشم (نمره مورد نظر) و رنگزاها در این کسب و کار ابریشم جهت شستشو به ابریشم چندین نوبت با مواد ویژه مختلف شسته میشود، تا ناخالصیهایش جدا گردد. سپس ابریشم با رنگهای گیاهی و حیوانی رنگرزی میگردد.
بافندگی
زمان برترین و دشوارترین مرحله بافندگی است، که شامل دو شیوه دست بافت و قلاب بافت انجام میشود. بعد از تهیه دار مخصوص بافت فرش و انتخاب طرح، نقش و تامین مواد اولیه، کار چله کشی (تار) و بافت انجام میگیرد.چله ها از جنس پنبه و یا ابریشم میباشد.
در مرحله بعدی بافنده شروع به زدن گرههای پشمی و ابریشمی مطابق نقشه بر روی چلهها میکند. این کار با استفاده از تجهیزات مخصوصی از قبیل چاقو، شانه، سیخ و قیچی انجام میگیرد. گرهها طبق مدلهای انتخاب شده بافته میشود.
این گرههای رنگارنگ و متعدد یک لایه از فرش را تشکیل میدهند. پس از تکمیل یک لایه از تابلو فرش الیاف پنبهای به نام پود کلفت و نازک توسط سیخ ما بین تارها کشیده شده و با استفاده از شانه روی لایه بافته شده کوبیده میشود تا لایه ها با نظم و ترتیب خطی هرچه بیشتر بر روی هم چیده شوند. جمع همین لایهها تابلو فرش را بوجود میآورند. در پایان کار بافت فرش را از دار جدا کرده و عملیات تکمیلی آن همانند پرداخت و شستشو را بر روی آن انجام میدهند تا تابلو فرش آماده قاپ شدن و عرضه به بازار شود.
پرداخت
این مرحله، شامل پرداخت و گره زنی است. عموماً کارگاههای قالی بافی دارای دستگاههای پرداخت زنی برقی برای قالیهای ضخیم و همچنین تیغ قالی زنی دستی حرفهای و مخصوص میباشند.
کز دهی
این بخش با شعله آتش پشت قالی را کز میدهد تا ریشههایی که به صورت پرز شده است از بین برود.
قالیشویی
این بخش شامل شستشوی فرش و خشک کردن میباشد که در این مرحله شستشو از موادی که خواص اسیدی نداشته باشند، بهره میبرند. چون مواد اسیدی سبب فرسودگی زودتر قالی میشود. بعد از شستشو به قسمت آبگیری و خشکشویی فرستاده میشود.
طرح توجیهی فرش دستباف | ماشین آلات مورد نیاز تولید فرش دستبافت
عمدهترین بخش یک طرح تولیدی، انتخاب کردن ماشین آلات با توجه به نوع صنعت و خصوصیات آن و همچنین فناوری ساخت، تولید و خرید و نصب و راه اندازی آنها میباشد.
مشخصات برخی دستگاهها و ماشین آلات مورد نیاز در کارگاه قالی بافی شامل موارد زیر است:
دار قالی ، قلاب، قیچی، شانه سیخ پود کش، دفه، دستگاه پرداخت، نقشه قالی (درجه یک)، آچار فرانسه، سایر ابزار کارگاهی و دستی.
برای مشاهده انواع طرح توجیهی صنعتی نوشته شده توسط تیم کاردوک کلیک کنید.
خدمات قابل ارایه کاردوک به طرحها و واحدهای صنعتی
- تهیه طرح توجیهی و امکان سنجی طرح با استفاده از متخصصین و کارشناسان
- ارائه خدمات در انتخاب و تجهیز محل و تامین نیروی انسانی ماهر
- مشاوره بازاریابی و صادرات محصول
- مشاوره اصلاح تکنولوژی، نوسازی و بازسازی واحدهای قدیمی
- مشاوره ارتقا بهروری بنگاه
برای دریافت مشاوره کسب و کار در ایران و دیگر کشورها میتوانید با کارشناسان مرکزمشاوره کاردوک از طریق شماره 02166418908 تماس بگیرید.
منبع: طرح توجیهی فرش دستباف | طرح توجیهی کارگاه متمرکز فرش دستبافت